Monopoly Nostalgia

Out of Print

174 RON

ComplexitateMedie
LimbaEngleza
Numar minim de jucatori2
Numar maxim de jucatori8
Durata (minute)180
Dependent lingvisticModerat
MecaniciComert
Detinere de pachet de actiuni
Eliminarea jucătorilor
Licitatie
Realizare colectii
Zaruri
TematicaEconomic
Negociere
Anul Publicarii2011
Varsta minima recomandata8+
  • Model: Jocul de baza
  • Produs de: Hasbro
  • Pret final(excluzand transportul)

În Monopoly jucătorii preiau rolul de proprietari de terenuri, încercând să cumpere și apoi să și le dezvolte. Venitul este acumulat de ceilalți jucători ce își vizitează proprietățile și banii sunt cheltuiți când vizitează proprietățile altor jucători. Când situația se înrăutățește, jucătorii vor trebui să își ipotecheze proprietățile pentru a strânge bani pentru amenzi, taxe și alte nenorocuri.

Pe turul său, un jucător dă cu 2 zaruri și mută pe tablă numărul indicat de spații. Dacă aterizează pe un spațiu fără proprietar, el poate să o cumpere și să o adauge portofoliului său sau să lase banca să o liciteze celui care oferă cel mai mult. Dacă un jucător deține toate spațiile de o culoare, el poate apoi construi pe ele case și hoteluri, generând și mai mult venit de la jucătorii care pică acolo. Dacă pică pe o proprietate deținută de un alt jucător, trebuie să îi plătească acestuia chiria în funcție de valoarea terenului și a oricăror clădiri de pe el. Există alte spații care nu pot fi cumpărate, dar care necesită ca jucătorii să tragă o carte și să facă o acțiune, ca plătitul taxelor, colectare de venit și chiar și mersul la închisoare.

Scopul jocului este de a fi ultimul jucător cu bani.

Impactul cultural asupra regulilor
Monopoly este neobișnuit prin faptul că jocul are un set oficial de reguli printate, dar majoritatea îl învață de la alți jucători niciodată învățând modul corect de joacă. Asta a dus la canonizarea unui număr de reguli „de casă” (neoficiale) care fac jocul mai atractiv pentru copii (și pentru care nu știu să piardă), dar fac rău jocului, făcând jucătorii să devină falimentari sau încetinesc rata de achiziție a proprietăților. O regulă neoficială des întâlnită este să se pună toți banii plătiți la bancă în mijlocul tablei și să fie luați de cel ce pică pe Free Parking. Asta împiedică jocul să scoată bani din joc, iar devreme ce fiecare jucător colectează 200$ când trece de Go, se ajunge la venituri tot mai mari, iar jucătorii rezistă chiriilor în loc să îi falimenteze. Altă regulă permite jucătorilor să facă „împrumuturi” de la bancă în loc să dea faliment, ceea ce înseamnă că jocul nu se va termina niciodată. Unele reguli reies din neștiință mai degrabă decât încercări de îmbunătățire a jocului. De exemplu, mulți nu știu că proprietățile pe care ai ajuns dar necumpărate se oferă la licitație care poate începe de la 1$, și nu de la prețul său inițial.

Context
În SUA anilor 1933, Charles Darrow a făcut Monopoly bazat pe un joc anterior de către Elizabeth J. Magie. Patentul a fost lansat pe 31 august 1935 în timp ce jocul era vândut în America. Bazat pe un joc mai vechi, The Landlord’s Game, a fost inițial respins de Parker Bros., fiind prea complicat pentru a fi un succes. Atât de mult au putut greși! A ajuns în UK în 1936 sub licența Waddingtons. Darrow a murit în 1967 realizând că a dezvoltat unul dintre cele mai de succes boardgame-uri ale tutoror timpurilor. A fost premiat drept Jocul Secolului de către TRA (Toy Retailers Association).
Monopoly a fost patentat în 1935 de Charles Darlow și lansat de Parker Brothers. Jocul a fost de fapt unul dintre numeroasele variante existente la acel timp, toate datând din jocul din 1904 de ceea ce Elizabeth J. Magie numea „The Landlord’s Game”. Magie era o preponderentă a Taxei Unice postulată de Henry George. Jocul a fost proiectat să arate că toate relele ale acumulării de bani din închirierea terenurilor (cum duce la destituirea tutror jucătorilor, mai puțin unul) și virtuțile Taxei unice – jucătorii puteau alege să joace sub regulile normale sau cele alternative ale „Taxei unice”.
Jocul nu prea a reușit, iar Magie și-a pierdut interesul în el. Au evoluat în schimb variații ale jocului, iar versiunile făcute acasă au călătorit în susul și jocul Coastei Atlanticului departe până în Michigan și Texas, fiind dezvoltate pe durata asta. În cele din urmă, jocul a fost observat de Charles Darrow care l-a introdus lumii în forma sa actuală.

Această versiune specială Nostalgia conține:
Tablă de joc nostalgică
Cărți de Șansă, Community Chest și Title Deed vintage
Bani Monopoly „vechi”
6 jetoane de bronz antic
Case și hoteluri din lemn
Tavă de lemn pentru bancă și depozitare integrată în cutie
2 zaruri de culoarea fildeșului
Istoria Monopoly-ului